tiistai 11. marraskuuta 2014

Etelä-Afrikkalainen koulu

Moikka!

Oon käynyt Etelä-Afrikkalaista koulua nyt kolme kuukautta, ja kuten arvata saattaa, eroja Suomalaiseen kouluun löytyy aika paljon.. Eroja on varmasti myös Etelä-Afrikkalaisten koulujen välillä, mutta nyt puhun meidän koulusta, koska se on ainoa, mistä mulla on kokemusta :D
Meidän koulussa pakollisia aineita ovat maths tai Maths literature joka on huomattavasti yksinkertaisempaa, life orientation, English ja Afrikaans. Lisäksi pitää valita kolme ainetta, mitkä ovat mulla life science, tourism ja computer application technology. Meidän koulussa ei ole kovin monia aineita valittavana, toisin kuin Suomen lukioissa.

Mun luokka-aste on siis gr.10, eli vastaa Suomalaisen lukion ensimmäistä. Oon siis vuotta nuorempien kanssa, enkä oikeastaan tiedä miksi, mutta kun kysyin mun host-äidiltä, hän epäili, että gr.11 on jo aika haastava ja sillon valmistaudutaan viimeiseen kouluvuoteen, joten ehkä koululla ajateltiin että se olisi mulle helpompaa. Kesäloman jälkeen oon siis gr.11.  Joo tosiaan, gr.12 on siis viimeinen luokka-aste, muistaakseni koulunkäynti on pakollista siihen asti kunnes on 16, mutta siitä en oo ihan varma.

koulu

Koulu alkaa joka aamu 7.20 ja loppuu 13.40. Perjantaisin koulu loppuu jo 13.00. Koulupäivä on siis aika lyhyt. Taukoja päivän aikana ei ole kuin yksi. Se on siis ruokatauko ja kestää noin 30-40 minuuttia. Kouluvuosi jakautuu neljään jaksoon, mutta jaksot eivät ole samanmittaisia keskenään, esimerkiksi kolmas jakso oli ilmeisesti yli kaksi kuukautta ja viimeinen periaatteessa vaan kolme viikkoa + kolme koeviikkoa.. Kouluviikko on viisipäiväinen, mutta lukujärjestyksessä on kuusi päivää. Siinä onkin aina viikonlopun jälkeen miettimistä, mikä päivä oli viimeksi.. Koulupäivän aikana on 8 periodia ja neljännen periodin jälkeen on tauko.

Täällä oppitunnille ei ole ilmeisesti määrätty mitään tiettyä aikaa, vaan kellon soidessa vaihtuu tunti. Yleensä kuitenkin 35-40 min. Aamuisin on aina aamunavaus joka on yleensä pihalla, mutta joskus maanantaisin ja perjantaisin salissa. Jos aamunavaus pidetään salissa, aluksi lauletaan lauluja, (jotka on aina uskonnollisia) sitten kuunnellaan mitä tiedotusasioita opettajilla tai joillakin oppilailla on. Opettajat kertoo ja palkitsee oppilaita urheilusuorituksista ja aina myös rukoillaan. Useimmiten kaikki on afrikaansiksi, joten mulla ei oo hirveesti tietoa, mistä siellä puhutaan tai rukoillaan. Aamunavauksen jälkeen on "register" -tunti, jossa "luokanvalvoja" listaa poissaolijat ja jakaa joitakin lappusia, kuten koulumaksuja tai koeviikon lukujärjestyksiä.. Joskus se kestää 10 minuuttia, joskus puoli tuntia. Jos se on lyhyt, silloin ensimmäinen periodi on pitkä. Mulla ei oo hajuakaan, miten tuntien pituudet määräytyy, mutta kaikki vaan uskollisesti kuuntelee kellonsoittoa..

Koulu2

Koulu on siis aina maksullinen, vaikka koulunkäynti onkin pakollista. En tiedä kuinka suuria summia koulumaksut ovat, mutta puhutaan ilmeisesti kuitenkin sadoista euroista. Vaihtelee ilmeisesti koulusta riippuen, ja yksityiskoulut ovat vieläkin kalliimpia. Koulussa jopa lokerosta, jossa voi säilyttää kirjoja, pitää maksaa. Hinta on noin 20-30 euroa vuodessa.

Taukokaan ei ole aina samanmittainen, ja se vasta ärsyttävää onkin jos se on niin lyhkäinen, ettei ehdi syödä kunnolla. Täällä ei ole siis kouluruokaa, vaan pitää ottaa omat eväät tai ostaa jotain koulun "cafe"sta sieltä saa hamppareita ja ranskiksia ja muita epäterveellisiä vaihtoehtoja, mutta Suomen hintatasoon nähden tosi halvalla. Cafe on auki koko koulupäivän ja jos tunti on peruttu, oppilaat menevät yleensä sinne. Myös oppilaat, jotka ei jaksa/halua mennä tunnille on yleensä siellä. Koulussa opettajat antavat jotain negatiivisia pisteitä oppilaille huonosta käytöksestä, positiivisia hyvästä, Tietystä määrästä negatiivisia pisteitä seuraa jälki-istuntoa.

Koulu3

Oppilaat ovat myös valinneet vanhemmista oppilaista "leaderit" jotka ns. huolehtii järjestyksestä ja pitää oppilaita kurissa. Myös leaderit voi antaa niitä negatiivisia pisteitä. Leaderit järjestävät myös koulun tapahtumia, esimerkiksi muutama viikko sitten Colour festival ja Ice Bucket Challenge.

Suomessa ei ole koulupukuja (onneksi), mutta kieltämättä on helpompaa, kun ei tarvitse aamulla miettiä mitä pukee päälle. Koulupuku on kuitenkin välillä tosi kylmä, ja välillä tosi kuuma, eikä siihen oikein voi vaikuttaa. Koulupukuun kuuluu pitkät housut, kauluspaita, kravatti, neulepusero, neuleliivi ja bleiseri kengät ja sukat. Tytöillä lisäsi on hame (jotka oikeasti on shortsit, mutta laskokset tekevät siitä hameennäköisen..) ja pojilla on shortsit. Kesäkaudella pojat voivat käyttää pelkästään paitaa ilman liiviä tai neuletta, tytöillä pitää aina olla jompikumpi. Yleensä joka toinen torstai on ”tarkistus” jolloin siis tarkistetaan, että kynnet eivät ole liian pitkät, hiukset ovat asianmukaisesti ja koulupuku on muuten siisti. Hiukset pitää olla siis kiinni ja "hiuskoristeet" saavat olla mustia, ruskeita sinisiä tai keltaisia. Meikkaaminen on myös kiellettyä. Kerran ns. luokanvalvoja tarkisti, että kaikilla on koulupukuun kuuluvat sukat, eikä jotkin muut. Jos oli väärät sukat, opettaja antoi negatiivisiä pisteitä... Ja niin, leadereillä on keltaiset paidat, kun muilla oppilailla on siniset. Muutenkin oppilaat keräävät pinssejä ja erilaisia ansiomerkkejä muun muassa urheilusuorituksista ja kiinnittävät ne sitten koulupukuun.

koulupuku

Mun koulussa on noin 2000 oppilasta, mutta tuo määrä ei todellakaan tunnu noin suurelta. Koulualue on aitojen sisällä ja ilmeisesti päivän aikana ulos pääsee vain yhdestä portista. Koulualueella on rugby-kenttä ja lisäksi pienempiä kenttiä, kuten koripallo- ja tenniskenttiä.
Kouluun kuuluu urheiluharrastukset, joita ovat muun muassa rugby, (joka on vain pojille), jalkapallo, kriketti, hockey, netball, tennis, yleisurheilu ja shooting. Kesän jälkeen haluaisin aloittaa jonkin lajin, mutta katsotaan nyt.Pyysin aiemmin kysymyksiä mun kouluun liittyen:

Miten opettajat suhtautuu suhun? No, kaikki opettajat on suhtautunut muhun tosi hyvin. Kaikki opettajat ei kuitenkaan ymmärrä sitä etten oikeasti ymmärrä afrikaansia :D Mun tourism-opettaja puhuu suurimmaksi osaksi afrikaansia tunneilla, joten siellä en oikein pysy perässä. Kuitenkin osa opettajista on mulle tosi mukavia, ja antaa mun tehä hommia omaan tahtiin, eikä sillä oo aina niin väliä vaikken saisikaan kaikkea tehtyä.

Odotetaanko sinulta yhtä hyvää menestystä kuin muilta oppilailta? Ei odoteta. Yksi koulun opettajista oli sanonut mun host-äidille että ei haittaa vaikken pääsisi kokeista läpi. Mun kuitenki pitää tehdä läksyt ja muut tehtävät sekä osallistua kokeisiin. Afikaansissa mun ei tarvitse tehdä mitään.


Tuntuuko koulu rennomalta vai rankemmalta kuin Suomessa? Mulle tämä olisi tosi rankkaa mun kielitaidon takia, jos mun pitäisi saada hyviä arvosanoja, mutta kyllä tämä paljon rennommalta muuten tuntuu. Ei näiden tarvitse tehdä montaa tuntia läksyjä, koulupäivät ovat aika lyhyitä, eikä läksyjä anneta kovin paljoa. Yllätyin, että matematiikka on oikeastaan aika samantasoista kuin pitkä matikka suomessa. Vaihdoin sen heti ensimmäisen tunnin jälkeen helpompaan, joka taas on oikeasti tosi helppoa. 

Saitko nopeesti kavereita koulusta? En. Ajattelin ennen kun lähdin vaihtoon, että ei vaihtarin oo vaikeaa saada kavereita. Aluksi monet oli tosi kiinnostuneita, mutta en kuitenkaan saanut niistä hyviä kavereita, mun kaverit ovat oikeastaan eri luokilla kuin minä, ja melkein kaikki afrikaansinkielisiä.

Eipä mulla taida olla enempää kerrottavaa, joten toivottavasti saitte edes jonkinlaisen kuvan Etelä-Afrikkalaisesta koulusta. Varmasti unohdin sanoa jotakin, mutta jos tulee mieleen kysymyksiä, niin vastailen niihin mielelläni :)


-Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti